Πόσα είδη υπάρχουν;

Κατά κύριο λόγο, όπως είναι φυσικό, τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι παίζει το είδος της πέτρας. Έτσι λοιπόν, όταν δένουμε μία πέτρα αξίας,όπως είναι το μπριγιάν, το σώμα του δαχτυλιδιού κατά βάση πρέπει να είναι 18 καράτια. Όταν δένουμε μία οικονομική πέτρα όπως είναι το ζιργκόν το σώμα του δαχτυλιδιού κατά βάση πρέπει να είναι 14 καράτια.Τα βασικά είδη των μονόπετρων δαχτυλιδιών λοιπόν είναι δύο. Μονόπετρο 14 καρατίων με πέτρες ζιργκόν και μονόπετρο 18 καρατίων με πέτρες μπριγιάν.Στο κατάστημά μας θα βρείτε και μία τρίτη κατηγορία μονόπετρων. 14 καράτια με πιστοποιημένες πέτρες ζιργκόν Swarovski, τα οποία συνοδεύονται από γραπτή πιστοποίηση. Με μεγεθυντικό φακό στην καρδιά της πέτρας μπορείτε να διακρίνετε την επιγραφή με λέιζερ “Swarovski zirconia”.

Τι είναι το μπριγιάν και τι το διαμάντι;Ομοιότητες και διαφορές.

Έχει επικρατήσει στην αγορά η ταύτιση των εννοιών μπριγιάν και διαμάντι. Αλήθεια, πρόκειται όντως για την ίδια πέτρα; Η απάντηση είναι πως ναι μεν πρόκειται για το ίδιο υλικό/πέτρωμα (αδάμας=διαμάντι) έχουν όμως μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Το ανεπεξέργαστο πέτρωμα από την στιγμή της εξόρυξής του μέχρι την τελική του μορφή περνάει από πολλά στάδια. Όταν λοιπόν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας του είναι ο πολύτιμος λίθος με το κωνικό σχήμα, τότε έχουμε το μπριγιάν, ενώ όταν είναι ο πολύτιμος λίθος με επίπεδη την κάτω επιφάνεια(φλούδα) , τότε έχουμε το διαμάντι. Το μπριγιάν είναι πολύ πιο ακριβό από το διαμάντι και τα δύο πιο ακριβά από το ανεπεξέργαστο πέτρωμα. Το μπριγιάν μπορεί να κοπεί σε διάφορα σχήματα (8 διαφορετικές κοπές) τα οποία,όμως, οπωσδήποτε θα έχουν κωνικό σχήμα. Κύριο χαρακτηριστικό ενός μπριγιάν είναι πως τοποθετείται με τον κώνο προς τα κάτω και μάλιστα να μην είναι κλειστός, ώστε να εκμεταλλευτεί την μοναδική ικανότητα που έχει να διαθλά το φως. Επίσης, (χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα) το μπριγιάν δένεται με λευκό χρυσό 18 καρατίων και άνω. Το διαμάντι, από την άλλη, δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα. Όταν δένεται λοιπόν πάνω στο κόσμημα το "βοηθάμε" να λάμψει τοποθετώντας από το κάτω μέρος του, το οποίο είναι πάντοτε κλειστό, ένα καθρεφτάκι.

Ποιο μονόπετρο μου ταιριάζει;

Όσο αναφορά την αισθητική του μονόπετρου είναι καθαρά υποκειμενικό το ζήτημα. Αν το ύφος σας είναι λιτό, μπορείτε να επιλέξετε κάτι απλό με μία μόνο πέτρα στο κέντρο και χωρίς χοντρό κορμό. Αν πάλι σας αρέσουν τα δαχτυλίδια που είναι πολύ εντυπωσιακά, μπορείτε να επιλέξετε ένα μονόπετρο με εντυπωσιακό δέσιμο της κεντρικής πέτρας και με πλαϊνές πέτρες δίπλα από την κεντρική. Αυτό όμως που θα σας συμβουλεύαμε είναι να κάνετε την επιλογή σας με βασικό κριτήριο τον τρόπο χρήσης. Δηλαδή, αν θέλετε ένα μονόπετρο για καθημερινή χρήση χωρίς να το βγάζετε ποτέ από το χέρι σας πρέπει να αποφύγετε κάτι υπερβολικό, γιατί και θα σας κουράσει αλλά και θα ταλαιπωρήσετε το δαχτυλίδι. Αντίθετα, αν θέλετε ένα δαχτυλίδι το οποίο θα το φοράτε περιστασιακά τότε έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε και κάτι πιο περίπλοκο και εντυπωσιακό. Τέλος, όπως είναι πολύ φυσικό, αν το νούμερο από το δάχτυλό σας είναι πολύ μικρό, θα ήταν προτιμότερο να μην επιλέξετε μονόπτερο που να είναι πολύ ογκώδες.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός μπριγιάν;

Τα χαρακτηριστικά ενός μπριγιάν είναι πάρα πολλά (βάρος, καθαρότητα, χρώμα, κοπή, φθορισμός, σχήμα, συμμετρία,κ.λπ). Τα κύρια όμως χαρακτηριστικά ενός μπριγιάν είναι τέσσερα και είναι αυτά που καθορίζουν και την τιμή της πέτρας. Πρώτον η καθαρότητα, δεύτερον το χρώμα, τρίτον το σχήμα και τέταρτον το βάρος. Όσο αναφορά την καθαρότητα από το λιγότερο στο περισσότερο καθαρό η κλίμακα είναι η εξής: I3,I2,I1, SI2,SI1,VS2,VS1,VVS2,VVS1,FLAWLESS, FLAWLESS INTERNALLY (DGA). Φυσικά όσο πιο καθαρό, τόσο και πιο ακριβό είναι ένα μπριγιάν. Όσο αναφορά την κλίμακα του χρώματος από το πιο κίτρινο στο πιο άχρωμο είναι η εξής: z,y,x,w,v,u,t,s,r,q,p,o,n,m,l,k,j,I,h,g,f,e,d,όσο πιο άχρωμο τόσο πιο ακριβό είναι ένα μπριγιάν. Τα σχήματα που μπορούν να έχουν τα μπριγιάν είναι από το πλέον απλό κυκλικό (round) μέχρι και το σχήμα καρδιάς (heart). Τέλος , το βάρος στα μπριγιάν μετριέται σε καράτια (1 καράτι=0,2 γραμμάρια) και το κόστος της πέτρας φυσικά αυξάνεται αναλογικά (σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο) με το βάρος.

Πως ελέγχω αν είναι όντως μπριγιάν και των χαρακτηριστικών που μου λένε;

Δυστυχώς, αν δεν είστε ειδικός δεν υπάρχει κάποιος απτός τρόπος για να καταλάβετε αν είναι μπριγιάν ή όχι και αν τα χαρακτηριστικά που σας λένε είναι αυτά, όντως. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αγοράσετε όντως την πέτρα που σας πουλάνε είναι να ζητήσετε η πέτρα να έχει laser inscription. Τι είναι αυτό; Αυτό είναι ουσιαστικά μία επιγραφή στην περίμετρο της πέτρας που έχει γίνει με λέιζερ από κάποιον οίκο αξιολόγησης (π.χ., HRD, GIA,DGA, κ.λπ.) και σας δίνει την δυνατότητα ακόμα και μέσω διαδικτύου να ελέγξετε τα χαρακτηριστικά της πέτρας. Ζητήστε λοιπόν να δείτε τον κωδικό της πέτρας με την βοήθεια ενός ισχυρού μεγεθυντικού φακού, μπείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της εταιρείας και δείτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πέτρας σας! Οι πέτρες που έχουν laser inscription μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβές (περίπου + 100 ευρώ), αλλά είστε σίγουροι. Αν πάλι το κόστος του μπριγιάν δεν είναι τόσο ακριβό ώστε να δικαιολογεί το +100 ως έξτρα κόστος μπορείτε να ζητήσετε πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από γεμολόγο και όχι απλά πιστοποιητικό από το κατάστημα (αν δεν τους έχετε εμπιστοσύνη). Τέλος, αυτό που αποδεικνύει πάνω απ’όλα την πραγματική σχέση μεταξύ της πέτρας που αγοράζετε και του πιστοποιητικού που σας δίνουν, είναι η εμπιστοσύνη που σας αποπνέει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. Αν ένα κατάστημα είναι χρόνια στον χώρο και έχει ικανοποιημένους πελάτες, αυτό αποδεικνύει πολλά. Στο κατάστημά μας,όμως, δεν επαναπαυόμαστε απλώς στις καλές μαρτυρίες των πελατών μας και στην εμπιστοσύνη που τους αποπνέουμε τόσα χρόνια. Μπροστά σας θα σας αποδείξουμε με την βοήθεια του πιο γνωστού μηχανήματος λέιζερ “PRESIDIUM”, ότι η πέτρα που αγοράζετε είναι όντως μπριγιάν και όχι κάτι άλλο (π.χ., μωισανίτης, ζιργκόν, κ.λπ.). Επίσης, διαθέτουμε έναν πολύ δυνατό μεγεθυντικό φακό, ο οποίος συνδέεται και με οθόνη για να διαπιστώσετε και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της πέτρας.

Ποιο είναι το καλύτερο μπριγιάν;

Βάση αντικειμενικών κριτηρίων το καλύτερο μπριγιάν είναι αυτό το οποίο είναι το πιο καθαρό, το πιο άχρωμο, το πιο βαρύ, κ.λπ. Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο μπριγιάν είναι πολύ ακριβό και είναι δύσκολο να το αποκτήσετε. Ποια κριτήρια επομένως πρέπει να θέσετε για να καταλήξετε σε μια αξιόλογη πέτρα και οικονομικά εφικτή; Σύμφωνα με την άποψή μας υπάρχει ένα όριο πάνω από το οποίο δεν μπορεί το ανθρώπινο μάτι να καταλάβει το τι σημαίνει πιο καθαρό, το τι σημαίνει πιο άχρωμο, κ.λπ. Αυτό το όριο λοιπόν κατά την άποψη μας είναι όσον αναφορά στην καθαρότητα το VS1-2, όσον αναφορά το χρώμα το G-H και όσον αναφορά το σχήμα, το κυκλικό (round).

Σε ποιο δάχτυλο να το φορέσω; Να φορέσω το μονόπετρο μαζί με την βέρα;

Έχουμε παρατηρήσει πως οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να φοράνε το μονόπετρο στον παράμεσο, είτε του αριστερού, είτε του δεξιού χεριού. Συνήθως το νούμερο ενός δαχτύλου του δεξιού χεριού είναι διαφορετικό από αυτό του αριστερού. Επομένως, πρέπει να προαποφασίσετε πού θα φορέσετε το δαχτυλίδι ώστε να μην αλλάξετε άποψη μετά την αγορά σας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην χρειαστεί να μικρύνετε ή να μεγαλώσετε το δαχτυλίδι γιατί κάτι τέτοιο “ταλαιπωρεί” το σώμα του δαχτυλιδιού. Το καλύτερο δυνατό μάλιστα θα ήταν να γίνει αυτό που κάνουμε στο κατάστημά μας. Το μονόπετρο της επιλογής σας να κατασκευαστεί από την αρχή, ειδικά για το δάχτυλό σας. Δηλαδή, να γίνει χυτήριο και να ακολουθηθεί όλη η διαδικασία κατασκευάζοντας το δαχτυλίδι αποκλειστικά για το δικό σας δάχτυλο. Ουσιαστικά, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το μονόπετρό σας θα είναι απείραχτο και σε περίπτωση που χρειαστεί στο μέλλον να το μεγαλώσουμε ή να το μικρύνουμε, θα είναι η πρώτη του φορά. Μπορεί αυτή η διαδικασία να διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Όσον αφορά στο αν μπορείτε να φορέσετε το μονόπετρο μαζί με την βέρα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρώτον, μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος που πιάνεται η πέτρα στο δαχτυλίδι. Στα περισσότερα δαχτυλίδια ο τρόπος που πιάνεται η κεντρική πέτρα είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει το μονόπετρο να εφάπτεται πλήρως με την βέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μονόπετρο να εμβολίζει την βέρα και το ένα κόσμημα να πληγώνει το άλλο. Δεύτερον, αν η βέρα είναι πολύ έντονη σε εμφάνιση, είναι πολύ πιθανό να κλέψει τις εντυπώσεις από το μονόπετρο οπότε θα πρέπει να φορέσετε το δαχτυλίδι στο άλλο χέρι. Τέλος , αν η βέρα είναι πολύ στενή, πρέπει να δοθεί προσοχή να μην κρυφτεί από το μονόπετρο. Αντίθετα, αν η βέρα είναι πολύ φαρδιά, τότε δεν απομένει και πολύς χώρος στο δάχτυλο για να φορέσετε και δαχτυλίδι στο ίδιο δάχτυλο.

Φθείρεται το μονόπετρο; Μήπως φύγει η πέτρα; Πως συντηρείται;

Όπως όλα τα κοσμήματα, έτσι και τα μονόπετρα φθείρονται με την χρήση. Τι φθορές όμως μπορεί να υποστεί ένα μονόπετρο και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε; Η πιο συνηθισμένη φθορά που θα παρατηρήσετε σε ένα λευκόχρυσο μονόπετρο είναι μια πολύ μικρή αλλαγή του χρώματος. Με την χρήση θα παρατηρήσετε, ειδικά στο κάτω μέρος της γάμπας του δαχτυλιδιού που δέχεται τα περισσότερα χτυπήματα, πως ξεθωριάζει το ολόλευκο χρώμα του και το δαχτυλίδι αποκτά ένα υποκίτρινο χρώμα . Αυτό το μειονέκτημα, όπως και οι τυχόν μικρές γρατζουνιές που μπορεί να έχει το μονόπετρο λόγω της συχνής χρήσης, αντιμετωπίζεται μόνο εργαστηριακά (λούστρο και επιπλατίνωση). Στο κατάστημά μας, με την αγορά του δαχτυλιδιού με μπριγιάν έχετε εξασφαλίσει την εφ’όρου ζωής επισκευή του δαχτυλιδιού σας, όποτε χρειαστεί. Επίσης, ακόμη μία συνηθισμένη φθορά ενός μονόπτερου είναι το θάμπωμα των πετρών. Ο πιο εύκολος τρόπος για να επαναφέρετε τη λάμψη των πετρών, είναι να τοποθετήσετε τα δαχτυλίδια σε ένα μπρίκι με νερό και υγρό καθαρισμού πιάτων. Τα βράζετε όλα μαζί, τα βουρτσίζετε με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και κατόπιν ξεπλένετε.Πολλοί επίσης μας ρωτάνε, αν είναι πιασμένη με ασφάλεια η πέτρα. Αυτό έχει να κάνει με τον τεχνίτη που καρφώνει τις πέτρες καθώς καιμε τα δόντια που τη συγκρατούν ή γενικά με τον τρόπο που πιάνεται μια πέτρα πάνω στο δαχτυλίδι. Τα μονόπετρα, αν είναι σωστά κατασκευασμένα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα για φυσιολογική χρήση και δεν πρόκειται να φύγουν οι πέτρες. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να έχετε την ασφάλεια με το μέρος σας. Αν θέλετε να φοράτε το μονόπετρο καθημερινά, φροντίστε να μην υπάρχουν πολλές πέτρες, όπως επίσης και να μην είναι πολύ υπερυψωμένη η κεντρική πέτρα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να δώσετε προσοχή ώστε εάν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί το μονόπετρο εξ’αρχής για το δάχτυλό σας.Αν πάλι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να μην μεγαλώσει ή να μικρύνει πολλά νούμερα το δαχτυλίδι, ώστε να μην κλονιστεί η πέτρα από την θέση της. Πιο σωστό μάλιστα είναι μετά το μεγάλωμα ή το μίκρεμα του δαχτυλιδιού να ακολουθήσει έλεγχος του καρφωτή για να διορθώσει τυχόν αλλαγή των θέσεων των πετρών.

Πόσο κοστίζει ένα μονόπετρο με μπριγιάν;

Στο κατάστημά μας θα βρείτε τρεις κατηγορίες μονόπετρων δαχτυλιδιών. Μονόπετρο 14 καρατίων με ζιργκόν, μονόπετρο 14 καρατίων με ζιργκόν Swarovski και μονόπετρο 18 καρατίων με μπριγιάν. Στις δύο πρώτες κατηγορίες κατά κύριο λόγο το κόστος του δαχτυλιδιού έχει να κάνει με το βάρος του. Όσο πιο βαρύ, τόσο πιο ακριβό. Επίσης έχει να κάνει με το κόστος εργασίας(εργατικά). Όσο πιο πολύπλοκη κατασκευή, τόσο πιο ακριβό. Τέλος, τα δαχτυλίδια με το ζιργκόν Swarovski είναι λίγο πιο ακριβά, γιατί είναι επώνυμη και πιο ποιοτική η πέτρα. Η πιο ακριβή κατηγορία είναι φυσικά η Τρίτη, με τα μονόπετρα δαχτυλίδια που φέρουν μπριγιάν. Σε αυτήν την κατηγορία αν και το δαχτυλίδι είναι 18 καράτια, η τιμή του κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της πέτρας (καθορίζει περίπου το 80% της συνολικής τιμής) και κατά δεύτερο λόγο από το βάρος και την εργασία. Έτσι λοιπόν, όσο πιο καθαρή είναι η πέτρα, όσο πιο άχρωμη και όσο πιο πολλά τα καράτια της πέτρας, τόσο πιο ακριβό το μονόπετρο. Επίσης, όσο πιο βαρύ είναι το δαχτυλίδι και όσο πιο πολύπλοκο και πιο δύσκολα πιασίματα μπριγιάν έχει, τόσο πιο ακριβό είναι το μονόπετρο. Στις πρώτες δύο κατηγορίες μπορείτε να βρείτε πολύ χαμηλές τιμές. Στην τρίτη κατηγορία, βάσει των παραπάνω που αναφέραμε,αν το μονόπετρο που θέλετε να αποκτήσετε δεν είναι των οικονομικών δυνατοτήτων σας, τότε μπορείτε να κατεβάσετε την τιμή ρίχνοντας την ποιότητα της πέτρας και ελάχιστα το μέγεθος, κρατώντας,όμως, το χρώμα σε υψηλό επίπεδο.

Γιατί μονόπετρο από το kosmimatazempiris.gr ;

Μπορεί να γίναμε γνωστοί στην πάνω από 40 χρόνια πορεία μας στον χώρο για την ποικιλία μας και για τις χαμηλές μας τιμές, αλλά στη συγκεκριμένη κατηγορία κοσμήματος αυτό δεν είναι αρκετό. Επειδή το μονόπετρο δαχτυλίδι αποτελεί το κόσμημα αναφοράς για τη ζωή μιας κοπέλας, έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα κατασκευής αλλά και στην εξυπηρέτηση μετά την πώληση (after sales service). Επίσης, για έναν πελάτη που ενδιαφέρεται για μπριγιάν, αναλαμβάνουμε να σας ενημερώσουμε πλήρως για το αντικείμενο και να σας αποδείξουμε,διαθέτοντας την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, την ποιότητα της πέτρας.

  • Στο κατάστημά μας έχετε την ευελιξία να προσαρμόζετε τα κοσμήματα στο γούστο σας. Μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος της πέτρας, το χρώμα της, τα καράτια, να κάνουμε το κόσμημα πιο ελαφρύ , πιο βαρύ, να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε πλαϊνές πέτρες κλπ και κατά συνέπεια να κατασκευάσουμε ή να αλλάξουμε το υπάρχον μονόπετρο σύμφωνα με την επιθυμία σας ή την οικονομική σας δυνατότητα.
  • Επίσης, αν υπάρχει το χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας το λιγότερο, μπορούμε να κατασκευάσουμε εξ’αρχής το δαχτυλίδι που επιθυμείτε ώστε να είναι απείραχτο και κατασκευασμένο απευθείας από το χυτήριο για το δάχτυλό σας.
  • Με αγορά μονόπετρου μπριγιάν από το κατάστημά μας έχετε εξασφαλίση την εφ’όρου ζωής επισκευή και συντήρηση του δαχτυλιδιού σας όποτε χρειαστεί (after sale service).
  • Ακόμη, εκτός από τις γραπτές πιστοποιήσεις, διαθέτουμε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (ειδικό εργαλείο PRESIDIUM, ειδικό μικροσκόπιο, κλπ) ώστε να δείτε με τα μάτια σας την ποιότητα των μπριγιάν που έχουμε.
  • Στο κατάστημά μας επίσης έχετε την δυνατότητα να ζητήσετε μπριγιάν με laser inscription για την απόλυτη πιστοποίηση των χαρακτηριστικών ενός μπριγιάν.
  • Τέλος, όλες μας οι πέτρες συνοδεύονται από πιστοποιητικό για τα χαρακτηριστικά τους (μπριγιάν) αλλά και από πιστοποιητικό για την γνησιότητά τους (μπριγιάν, ζιργκόν Swarovski)