Πόσα καράτια πρέπει να είναι οι βέρες;

Έχει αποδειχτεί ότι το καλύτερο κράμα για τις βέρες είναι τα 14 καράτια. Αν επιλέξετε περισσότερα καράτια (π.χ., 18) θα έχετε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό, αλλά οι βέρες λόγω κράματος γίνονται πιο μαλακές, με αποτέλεσμα να φθείρονται εύκολα. Από την άλλη, αν επιλέξετε λιγότερα καράτια (π.χ., 8 ή 9 ) γίνονται πιο ανθεκτικές οι βέρες λόγω σκληρότητας του κράματος, αλλά η περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό είναι σχετικά χαμηλή. Με τα 14 καράτια ( 585ο) πετυχαίνουμε την μεγαλύτερη δυνατή περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό, σε συνδυασμό με την όσο το δυνατόν πιο ανθεκτική συμπεριφορά των βερών.

Τι χρώμα πρέπει να έχουν οι βέρες;

Υπάρχουν βέρες μονόχρωμες, δίχρωμες ή ακόμη και πολύχρωμες. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το κίτρινο, το λευκό και τα τελευταία χρόνια λίγο και το μπρονζέ (ροζ). Το τι χρώμα πρέπει να έχουν οι βέρες, το ξέρει μόνο αυτός που θα τις φοράει. Αυτό,όμως, που θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι πως οι βέρες δεν είναι ένα fashion κόσμημα, οπότε καλό θα ήταν να μην είναι πολύ έντονα και ιδιαίτερα τα χρώματα (π.χ., μαύρο), ώστε να μην βγουν ποτέ από τη μόδα. Με αυτό το κριτήριο, καλό θα ήταν οι βέρες που θα επιλέξουμε να είναι ήπιων τόνων χρωματισμού ή αν επιθυμούμε κάτι έντονο, τότε να είναι σε μικρό ποσοστό. Προσοχή θα πρέπει να δείξετε και στη λεπτομέρεια, τα χρώματα να αποτελούν ξεχωριστά κομμάτια και να μην είναι επιφανειακό βάψιμο. Τέλος, σε όλα τα λευκόχρυσα με την χρόνια χρήση θα παρατηρήσετε πως φεύγει το έντονο λευκό και μετατρέπεται σε ένα ελαφρά υποκίτρινο χρώμα, το οποίο μπορεί να διορθωθεί με επιπλατίνωση (επιροδίωση).

Τι φάρδος πρέπει να έχουν οι βέρες;

Το φάρδος της βέρας εκτός από το γούστο εξαρτάται από το μέγεθος του δαχτύλου, αλλά και από το σχέδιο. Ανεξάρτητα με το αν σας αρέσουν οι λεπτές ή οι φαρδιές βέρες, κατά μέσο όρο ένα φάρδος βέρας περίπου στα 3,5 χιλιοστά θεωρείται κανονικό. Προσοχή θέλει να μην “εγκλωβιστούμε” στο πιο είναι το φάρδος που μας ταιριάζει, γιατί υπάρχουν σχέδια τα οποία δεν δείχνουν όσο φαρδιά είναι. Επίσης, πολλές φορές κάνουμε το ίδιο σχέδιο βέρας λίγο πιο στενό για την γυναίκα και λίγο πιο φαρδύ για τον άντρα γιατί τα αντρικά δάχτυλα συνήθως είναι πιο μεγάλα.

Ματ ή γυαλιστερές;

Πλέον το ερώτημα έχει γίνει πιο πολύπλοκο, γιατί εκτός από το απλό ματ και το γυαλιστερό, σήμερα υπάρχουν και άλλες επεξεργασίες όπως το σφουγγάρι, το γυαλόχαρτο , το μαρτιλέ, τα διάφορα είδη διαμανταρισμάτων, κ.λπ. Σε γενικές γραμμές, η επιλογή σας έχει να κάνει καθαρά με το γούστο σας, πόσο έντονες θέλετε να φαίνονται οι βέρες σας. Όπως και στην επιλογή του χρώματος, καλό θα ήταν να αποφύγετε τις πολύ έντονες επεξεργασίες που κάνουν την βέρα να φαίνεται περισσότερο με δαχτυλίδι (εκτός και αν το επιθυμείτε), έτσι ώστε κάθε ένα κόσμημα να κρατά τον χαρακτήρα του. Δηλαδή η βέρα να φαίνεται για βέρα και το δαχτυλίδι για δαχτυλίδι. Επίσης, για μία γυναίκα, μία εντυπωσιακή βέρα “κλέβει” και την δόξα από τα υπόλοιπα δαχτυλίδια που πιθανώς θέλει να φορέσει (π.χ., ένα μονόπετρο). Βέβαια, από την εντελώς απλή βέρα μέχρι το άλλο άκρο υπάρχει μεγάλη απόσταση και πάρα πολλά σχέδια για να επιλέξετε. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η γυναίκα θέλει πιο έντονη βέρα και ο άντρας όχι;Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε την ίδια βέρα με πιο έντονη επεξεργασία για τη γυναίκα και με λιγότερη έως καθόλου έντονη επεξεργασία για τον άντρα.

Κλασική ή μοντέρνα;

Και σε αυτήν την περίπτωση η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική. Ανάλογα με το ύφος σας μπορείτε να διαλέξετε ένα ζευγάρι βέρες περισσότερο κλασικές ή μοντέρνες. Το ύφος των βερών καθορίζεται από το χρώμα, το σχήμα, την επεξεργασία, καθώς και από το αν έχει πέτρες ή όχι. Επομένως ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση ό,τι αναφέραμε για το χρώμα και την επεξεργασία. Δηλαδή, αν καταλήξετε σε μία μοντέρνα βέρα να έχετε πάντα στο νου σας πως αυτή η επιλογή θα σας δυσκολέψει να φορέσετε στο ίδιο χέρι άλλο κόσμημα γιατί θα επισκιάζεται από το σχέδιο της βέρας.

Ανατομική ή όχι;

Ανατομική βέρα ονομάζουμε την βέρα της οποίας η εσωτερική περίμετρος (η επιφάνεια δηλαδή που εφάπτεται στο δάχτυλο) έχει έντονη καμπύλη. Ανατομική βέρα μπορεί να είναι είτε μία τετράγωνη είτε μία πομπέ βέρα. Όλες οι βέρες μπορούν να γίνουν ανατομικές. Ποιο είναι όμως το κριτήριο για να κάνουμε τη βέρα που μας άρεσε ανατομική; Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ανατομία του δαχτύλου μας. Η ανατομική βέρα επινοήθηκε για τα άτομα που έχουν έντονο “κόμπο” (χοντρό κόκκαλο)και ζορίζεται να περάσει η βέρα, ενώ στη συνέχεια λεπταίνει το δάχτυλο, με αποτέλεσμα η βέρα να είναι μεγάλη. Σε αυτήν την περίπτωση κατασκευάζουμε τη βέρα ένα νούμερο πιο μικρή και την κάνουμε ανατομική. Μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να γίνει πιο βαριά η βέρα και κατ’επέκταση λίγο πιο ακριβή, αλλά λόγω της έντονης καμπύλης, γλιστράει πάνω από τον κόμπο πιο εύκολα και στη συνέχεια εφαρμόζει σωστά στο δάχτυλο, λόγω του ότι είναι πιο στενή. Αν πάλι επιμένετε να τις κάνετε ανατομικές διότι έχουν πιο ωραία αίσθηση στο χέρι θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως είναι επικίνδυνο να χαθούν, γιατί η βέρα γλιστράει σε ένα κανονικό δάχτυλο που δεν έχει κόμπο. Η βέρα κανονικά θα πρέπει λίγο να σκαλώνει μπαινοβγαίνοντας στο δάχτυλο. Αυτό σημαίνει ότι έχετε επιλέξειτο σωστό νούμερο. Εξάλλου, για μια γυναίκα η βέρα μπορεί να αποτελέσει και ένα είδους στοπ για οποιοδήποτε άλλο δαχτυλίδι θέλει να φορέσει και δεν είναι σίγουρη για το νούμερό του.

Να βάλλω μπριγιάν στη βέρα; Τι να προσέξω;

Το να τοποθετηθεί μία πέτρα (ζιργκόν,Swarovski, μπριγιάν) σε μία βέρα δεν είναι απλή υπόθεση. Καταρχάς πρέπει να δοθεί προσοχή το πού, σε ποιο σημείο δηλαδή, θα τοποθετηθεί η πέτρα. Αν τοποθετηθεί πάνω σε έντονης επεξεργασίας λευκό χρώμα τότε δεν θα φαίνεται καθόλου η πέτρα γιατί δεν θα ξεχωρίζει η λάμψη της. Αν επίσης τοποθετηθεί στην άκρη, στο χείλος της βέρας, τότε σε πιθανό μεγάλωμα ή μίκρεμα της βέρας θα έχουμε σχίσιμο της βέρας. Τέλος, αν τοποθετηθεί σε σημείο όπου η βέρα είναι λεπτή (όπως, π.χ., μέσα σε αυλάκωση) θα έχουμε ως αποτέλεσμα την προεξοχή της άκρης του κώνου της πέτρας από την κάτω επιφάνεια, η οποία θα ενοχλεί το δάχτυλο. Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον τρόπο με τον οποίο θα καρφωθεί η πέτρα στη βέρα. Δεν είναι όλοι οι τρόποι καρφώματος ενδεδειγμένοι. Γενικά να έχετε στο μυαλό σας, πως η πέτρα πρέπει να μην προεξέχει από την εξωτερική επιφάνεια της βέρας, ώστε να μην δέχεται χτυπήματα και να μην κλονίζεται από την θέση της. Θα πρέπει δηλαδή, ψηλαφώντας τη βέρα να μην σκαλώνει η πέτρα πουθενά. Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως μετά την τοποθέτηση της πέτρας ή των πετρών είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να μεγαλώσει ή να μικρύνει η βέρα. Άρα, μετά την παραγγελία των βερών σας και πριν τοποθετηθούν οι πέτρες πρέπει να κάνετε μία εξτρά πρόβα για να σιγουρευτείτε για το νούμερο. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση όπου θέλετε να αρραβωνιαστείτε και να βάλετε πέτρες στην βέρα σας; Στην περίπτωση αυτή όταν θα έρθει η ώρα του γάμου και θα πρέπει να μεταφερθούν οι βέρες από το αριστερό χέρι στο δεξί και είναι ίδιο το νούμερο δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνήθως,όμως, το νούμερο διαφέρει. Σε αυτήν την περίπτωση ή θα βάλετε τις πέτρες όταν θα παντρευτείτε ή θα πρέπει να προβλέψετε ώστε κάτι τέτοιο να είναι τεχνικά εφικτό(να μην έχουν μεγάλη διαφορά τα δάχτυλα, να μην είναι πολλές οι πέτρες και να μην είναι σε δύσκολα σημεία τοποθετημένες).

Πόσο κοστίζει ένα ζευγάρι βέρες;

Το πόσο θα κοστίσει ένα ζευγάρι βέρες εξαρτάται από πολλές παραμέτρους:

  • Από το κράμα (δηλαδή τα καράτια). Όσο πιο πολλά τα καράτια,τόσο πιο ακριβές.
  • Από το βάρος, το οποίο έχει να κάνει με το σχέδιο και με τα νούμερα των δαχτύλων. Όσο πιο βαριές, τόσο πιο ακριβές.
  • Από τα εργατικά της κατασκευής των βερών. Όσο πιο πολύπλοκη κατασκευή, τόσο πιο ακριβές.
  • Τέλος, εξαρτάται από την εκάστοτε τιμή του χρυσού (ευρώ ανά γραμμάριο). Όσο πιο αυξημένη η τιμή του χρυσού, τόσο πιο ακριβές και οι βέρες.

Με βάση τα παραπάνω μπορείτε να ελιχθείτε και στα οικονομικά σας. Δηλαδή, φτιάχνοντας βέρες με λιγότερα καράτια ή πιο ελαφριές (πιο στενές ή πιο λεπτές) μπορείτε ένα συγκεκριμένο σχέδιο να το αποκτήσετε με λιγότερα χρήματα. Για παράδειγμα εάν ο άντρας λόγω επαγγέλματος δεν φοράει τη βέρα του, μπορεί να την κάνει ελαφριά και σε κράμα 8 καρατίων, με αποτέλεσμα να ρίξετε έτσι την τιμή των βερών. Βέβαια, επειδή οι βέρες είναι για μια ζωή,καλό θα ήταν, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να μην μπείτε στην διαδικασία να κάνετε κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής.

Το ματ φεύγει από τις βέρες;

Η βέρα είναι ένα κόσμημα το οποίο δέχεται καθημερινά δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, χτυπήματα. Ακουμπάμε το χέρι μας σε διάφορες επιφάνειες, πιάνουμε πόμολα, κάνουμε δουλειές του σπιτιού, κ.λπ. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να φθείρεται. Όλες οι βέρες φθείρονται. Το ζητούμενο για ένα ζευγάρι βέρες δεν είναι να μην φθείρεται, αλλά να μην αλλοιώνεται το αρχικό σχέδιο. Για να μην φύγει εύκολα το ματ και οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία (οπότε, να μην αλλοιωθεί το σχέδιο) πρέπει να προσέξουμε δύο πράγματα. Πρώτον, η επεξεργασία ή το ματ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σκληρά και δεύτερον να βρίσκονται σε ένα επίπεδο που θα προστατεύεται από τα χτυπήματα, π.χ., μέσα σε αυλάκι. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να επιλέξετε την βέρα όπως σας αρέσει και στη συνέχεια, αφού φύγει η επεξεργασία, είτε να την επαναφέρετε, είτε να την κάνετε γυαλιστερή (λουστρέ), όπου πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα αλλοίωσης.

Γιατί βέρες από το kosmimatazempiris.gr ;

Αυτό που μας έχει κάνει γνωστούς στην πάνω από 40 χρόνια ενασχόλησή μας με το κόσμημα, είναι η ποικιλία και οι τιμές μας. Στο κατάστημά μας υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά σχέδια στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς. Αυτό όμως κατά την άποψή μας δεν είναι αρκετό. Με το πέρασμα του χρόνου καταλάβαμε το πόσο σημαντικό είναι να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και μετά την πώληση (after sale service). Στο κατάστημά μας θα έχετε τις εξής δυνατότητες:

  • Να προσαρμόσουμε κάποιο από τα υπάρχοντα σχέδια της μεγάλης ποικιλίας μας, σύμφωνα με την επιθυμία σας. Μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα, τα καράτια, το φάρδος, την επεξεργασία, το βάρος, να βάλουμε πέτρες, να κάνουμε τις βέρες ανατομικές,κ.λπ.,και κατά συνέπεια να κατασκευάσουμε ή να αλλάξουμε ένα υπάρχον ζευγάρι βέρες σύμφωνα με την επιθυμία σας ή την οικονομική σας δυνατότητα.
  • Αν αγοράσετε βέρες για τον αρραβώνα σας, όταν έρθει η ώρα του γάμου παίρνουμε τις βέρες σας, τις φρεσκάρουμε (τις κάνουμε όπως τις αγοράσατε) και τις προσαρμόζουμε στο δεξί σας χέρι, χωρίς έξτρα κόστος.
  • Στην τιμή της αγοράς σας συμπεριλαμβάνεται η χάραξη και η εφ’όρου ζωής εξυπηρέτηση. Δηλαδή μεγαλώνουμε ή μικραίνουμε τις βέρες σας όποτε χρειαστεί. Επίσης, όποτε θεωρήσετε ότι οι βέρες σας έχουν αλλοιωθεί, αναλαμβάνουμε να τις ανακατασκευάσουμε και να τις κάνουμε όπως τις είχατε πρωτοπάρει, χωρίς κόστος.
  • Σας κάνουμε προσφορά για τα νούμερά σας με δέσμευση γραμμαρίων-τιμής. Σας μετράμε τα νούμερα των δαχτύλων και για τις συγκεκριμένες βέρες που σας άρεσαν, την συγκεκριμένη ημέρα σας ενημερώνουμε πόσα γραμμάρια τις περιμένουμε και σε ποια τιμή. Σε περίπτωση,όμως, που έρθουν οι βέρες πιο ελαφριές απ’ ό,τι τις είχαμε υπολογίσει,τότε κατεβάζουμε και την τιμή αναλόγως. Αν γίνουν πιο βαριές, δεν ανεβάζουμε την τιμή.
  • Όλες οι βέρες μας φέρουν μία ανάγλυφη σφραγίδα για τα καράτια και μία ανάγλυφη σφραγίδα για το εργαστήριο κατασκευής.